Jul er lig med hygge, men du kan altid bruge lidt ekstra inspiration til sjove og hyggelige juleaktiviteter for hele familien. Forsød den søde juletid med søde fristelser og sjove påfund – og så kan alle være med fra børn til seniorer. Planlæg en lille aktivitet hver dag i julemåneden, og skab jeres egen aktivitetspakkekalender, der reducerer den lange ventetid.
Kalenderlyset brænder langsomt ned, adventskransen tændes lys for lys hver søndag, og fjernsynet sender dagens afsnit af julekalenderen, men tiden kan alligevel føles lang for både store og små. Herunder får du lidt idéer til, hvordan I som familie, du som weekendfar eller -mor eller jer som par kan skabe jeres egen pakkekalender til hver dag eller hver weekend i julen.
Hvilke aktiviteter skal i pakkekalenderen?
Start evt. med at lægge de aktiviteter ind i familiens pakkekalender, som alligevel skal foregå i løbet af december. Aktiviteter som at købe julegaver, pynte op til jul, tænde adventskrans, bage æbleskiver, købe juletræ, pynte juletræ osv.
Måske har I traditioner for, hvornår de forskellige aktiviteter foregår? Start med dem. Andre aktiviteter følger måske en naturlig rækkefølge – I er nødt til at købe juletræet, før I kan pynte det, og adventskransen tændes selvsagt altid om søndagen.
Husk at indtænke arbejde, skole og ugentlige fritidsaktiviteter, når I lægger aktiviteterne ind. Det er ikke særlig realistisk at planlægge julegaveindkøb en onsdag efter skole og arbejde, når én skal til fodbold, en anden til svømning og en tredje til yoga.
Hvor mange dage er der tilbage?
Når alle de allerede planlagte aktiviteter er lagt ind i kalenderen, kan I tælle, hvor mange dage, der er tilbage til andre sjove og hyggelige juleaktiviteter. Der er flere måder at fylde de resterende dage ud med aktiviteter på:
- Alle i familien kan bidrage med forslag
- Én person kan overraske de andre
- I kan skiftes til at planlægge noget
Normalt er der kun én person, der kender til indholdet, når man laver en pakkekalender, men med denne særlige type aktivitetskalender, kan flere sagtens bidrage. Ønsker I alle at komme med forslag, kan det f.eks. foregå ved, at alle skriver et eller flere forslag på små stykker papir og smider i en skål. I fællesskab trækkes derpå et forslag ad gangen, som skrives på en ledig dag i kalenderen.
Hvor lang tid tager en hyggelig juleaktivitet?
Af konkrete aktiviteter, man kan foretage sig til jul, er det klassiske juleklip. En dag, hvor alle samles omkring bordet med saks, julepapir og lim, og kreerer julepynt til boligen og juletræet. En anden dag kan bruges til at lave juledekorationer – måske som gave til bedsteforældre eller til at tage med i skolen eller børnehaven.
Når de forskellige aktiviteter skal lægges ind i familiens julekalender, er det relevant at overveje tidsforbruget. Det kræver god tid at hente – og måske selv fælde – juletræ, mens juleklip, æbleskivebagning og at tænde adventskransen ikke er så tidskrævende. Lav en realistisk aktivitetspakkekalender, så juleaktiviteterne bliver sjove og hyggelige i stedet for ekstra opgaver i en travl hverdag.